Клучот за продуктивен ден – Зошто треба да додадете ореви во вашиот појадок

Дали едноставен избор на појадок може да ја подобри функцијата на вашиот мозок во текот на денот? Според една нова студија, се чини дека одговорот е да, особено ако појадокот вклучува ореви.
Истражувачите откриле дека младите возрасни кои јаделе околу 50 грама ореви измешани во нивниот утрински оброк доживеале повеќе придобивки во текот на денот, вклучувајќи побрзо време на реакција и подобрена меморија подоцна во текот на денот, во споредба со појадок без ореви. Резултатите беа објавени во списанието Food & Function.
Иако е познато дека исхраната игра значајна улога во целокупното здравје на мозокот, некои студии сугерираат дека јаткастите плодови, вклучително и оревите, можат да бидат корисни за когнитивната функција. Сепак, има помалку истражувања кои директно ги тестирале ефектите на оревите врз способностите за размислување кај луѓето.


Оваа нова студија имаше за цел да ја пополни оваа празнина со испитување на непосредното влијание на појадокот богат со јаткасти плодови врз способностите за размислување на младите возрасни лица.
За да ја спроведат својата студија, истражувачите регрутирале 31 здрав млад човек на возраст од 18 до 30 години. Студијата користела кросовер дизајн, што значи дека секој учесник ги доживеал двата услови кои биле тестирани: појадок со јаткасти плодови и јадење контролен појадок.
Ниту учесниците, ниту истражувачите директно вклучени во тестирањето не знаеле кој појадок се обезбедува секој ден, што обезбедува двојно слепа студија. На учесниците им било кажано дека студијата се однесува на различни житарки за појадок, така што тие нема да бидат свесни за вистинскиот фокус на јаткастите плодови додека студијата не заврши.
Појадокот со ореви се состоел од 50 грама мелени ореви измешани со мусли и јогурт од ванила. Контролниот појадок бил дизајниран да биде многу сличен по калории, масти, протеини и јаглехидрати, но без јаткасти плодови.
Во текот на денот, два, четири и шест часа по појадокот, учесниците ги повторувале тестовите за размислување и расположение. За време на овие периоди на тестирање, истражувачите ја мереле и електричната активност на мозокот користејќи електроенцефалографија или ЕЕГ. Учесниците, исто така, го оцениле нивниот апетит и желба на различни точки и го оцениле вкусот и мирисот на нивниот појадок веднаш по јадењето.

Истражувачите откриле неколку интересни ефекти од појадокот со ореви. Што се однесува до меморијата, тие откриле дека првично, два часа по појадокот, учесниците имале малку полошо задача за учење зборови откако јаделе ореви во споредба со контролниот појадок. Меѓутоа, подоцна во текот на денот ова се свртело. Шест часа по појадокот, учесниците кои јаделе ореви покажале подобра меморија во споредба со оние кои појадувале.
Во однос на времето на реакција, учесниците биле постојано побрзи на задачите за мерење на внимание и менување задачи во текот на денот по појадокот со ореви во споредба со контролниот појадок. Ова сугерира дека оревите ја подобриле брзината и ефикасноста на обработката во овие вештини за извршна функција.
Мерењата на ЕЕГ исто така покажало разлики во активноста на мозокот. По конзумирање на ореви, имало зголемена активност на одредени мозочни бранови, особено алфа, делта и тета бранови, во фронталните региони на мозокот за време на мемориските задачи. Овие мозочни бранови се поврзани со процесите на внимание и меморија. Ова сугерира дека оревите можат да влијаат на активноста на мозокот на начин кој поддржува подобри когнитивни перформанси.
Интересно, студијата исто така покажала дека учесниците изјавиле дека се чувствуваат малку понегативно по појадокот со ореви во споредба со контролниот појадок. Тие, исто така, го оцениле мирисот на појадокот со ореви како помалку привлечен и пријавиле посилна желба за мрсна храна откако ќе ја јадат. Што се однесува до крвните маркери, истражувачите забележале дека нивото на гликоза било малку повисоко по појадокот со ореви, додека нивото на слободните масни киселини биле пониски во споредба со контролниот појадок.
Овие промени во гликозата и масните киселини може да се поврзани со тоа како јаткастите плодови влијаат на достапноста на енергија и метаболизмот во мозокот, потенцијално придонесувајќи за забележаните когнитивни придобивки. Сепак, немало значителни промени во другите крвни маркери поврзани со воспаление или невротрофичен фактор добиен од мозокот, протеин важен за здравјето на мозокот.

Фото: Архива

INFO