Потребно е:
За делот со чоколадо:
2 јајца
1 лажица шеќер
1 лажица брашно
1 лажица гриз
2 лажици масло
2 реда стопено чоколадо
1/2 прашок за пециво
Светол дел од лимон:
2 јајца
1 лажица шеќер
1 лажица брашно
1 лажица гриз
2 лажици масло
рендана кора од лимон
1/2 прашок за пециво
За преливот
200 г шеќер
300 мл вода
1 цел лимон, исечен на парчиња
1 ванилин шеќер
Подготовка:
Прво изматете го чоколадниот дел. Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете брашно и гриз со прашок за печиво.
Додадете масло и стопено чоколадо и измешајте сè. Премачкајте го плехот со масло и наросете го со брашно. Истурете и израмнете. Печете 10 минути на 200 степени Целзиусови. За тоа време, подгответе го светлиот дел. Изматете ги јајцата и шеќерот, додадете брашно, гриз и прашок за печиво.
Додадете масло и кора од лимон и измешајте сè. Извадете го колачот од рерна, прелијте го преку чоколадниот дел и печете уште 30 минути. Испечениот колач оставете малку да се излади, а потоа исечете на коцки.
Во соодветен сад ставете шеќер, вода и лимон исечен на кругови, како и ванилиниот шеќер. Оставете да врие 5-6 минути, а потоа прелијте го врз изладениот и исечен колач.
Оставете да се апсорбира и потполно да се излади. Уживајте!
Фото: Принтскрин/YouTube